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Introduced by Council Member Bowman & Co-sponsored by Council Members Hazouri, Schellenberg, R. Gaffney, Morgan, R. Brown, Newby, Dennis, K. Brown, Wilson & Crescimbeni and amended by the Finance Committee:
ORDINANCE 2016-370-E
AN ORDINANCE CALLING A REFERENDUM OF THE QUALIFIED ELECTORS RESIDING IN DUVAL COUNTY TO BE HELD ON NOVEMBER 8, 2016, the 2016 general election, FOR THE PURPOSE OF DETERMINING WHETHER SLOT MACHINE GAMING SHALL BE AUTHORIZED AT LICENSED PARI-MUTUEL FACILITIES LOCATED WITHIN DUVAL COUNTY LIMITED TO PERSONS 21 YEARS OF AGE AND OLDER; DIRECTING THE SUPERVISOR OF ELECTIONS TO PLACE THE REFERENDUM QUESTION ON THE 2016 general ELECTION BALLOT ON november 8, 2016; PROVIDING FOR TITLE; PROVIDING FOR REFERENDUM AND BALLOT LANGUAGE; providing for notice to the state; PROVIDING for exercise of county powers; providing for severability; PROVIDING FOR AN EFFECTIVE DATE.


WHEREAS, in 2004 voters enacted a constitutional amendment which authorized slot machines at certain Miami-Dade and Broward pari-mutuel facilities, if approved through local referenda; and 


WHEREAS, after voters approved the constitutional authorization, the Legislature enacted Chapter 551, Florida Statutes, to govern slot machines. The Legislature authorized the Division of Pari-Mutuel Wagering of the Florida Department of Business and Professional Regulation to “administer Chapter 551,” “regulate the slot machine gaming industry,” and set out rules governing the approval of slot machine licenses; and 


WHEREAS, §551.104, Florida Statutes, establishes requirements for slot machine licenses; and 


WHEREAS, one of the requirements is that the applicant must be an “eligible facility,” as defined by section 551.102(4), Florida Statutes. As originally enacted, an “eligible facility” was “any licensed pari-mutuel facility located in Miami-Dade County or Broward County existing at the time of adoption of s. 23, Art. X of the State Constitution” that was the subject of a successful referendum and satisfied the Constitutional Authorization’s other conditions; and 

WHEREAS, another requirement in Section 551.102(4), Florida Statutes, which is the subject matter of litigation, authorizes slot machine gaming at any licensed pari-mutuel facility in any county in which a majority of voters have approved slot machines at such facilities in a countywide referendum held pursuant to a statutory or constitutional authorization in the respective county, provided such facility has conducted a full schedule of live racing for two (2) consecutive calendar years immediately preceding its application for a slot machine license, pays the required license fee, and meets the other requirements of Chapter 551, Florida Statutes; and
WHEREAS, on October 2, 2015, the First District Court of Appeal entered an order declaring that Section 551.102(4) does not, in and of itself, authorize counties other than Broward or Miami-Dade to conduct a slot machine approval referendum, a copy of the First DCA opinion is attached hereto as Exhibit 1;  and 
WHEREAS,
Florida First District Court of Appeal certified the question of the authorization of slot machine in counties pursuant to the language of authority to the Florida Supreme Court specifically as follows:

“Whether the Legislature intended that the third clause of section 551.102(4), Florida Statutes, enacted in 2009, authorize expansion of slot machines beyond Miami-Dade and Broward Counties via local referendum in all other eligible Florida counties without additional statutory or constitutional authorization after the effective date of the act?”; and 
WHEREAS, the Jacksonville City Council (the “Council”) believes that the Florida Constitution, Section 125.01, Florida Statutes, and Section 551.102(4), Florida Statutes, authorize a referendum giving the citizens of Duval County (the “County”) the opportunity to decide whether slot machine gaming shall be authorized at licensed pari-mutuel facilities in Duval County and limited to persons 21 years of age and older; now therefore

BE IT ORDAINED by the Council of the City of Jacksonville:

Section 1.

Referendum and Ballot Language. 
(a) A referendum of the qualified electors residing in Duval County, Florida is hereby called to be held on November 8, 2016, the 2016 General Election, and in accordance with the requirements of the Constitution and the laws of Florida, to decide whether slot machine gaming shall be authorized at licensed pari-mutuel facilities in Duval County.
(b) The referendum shall be held and conducted in the manner prescribed by law for holding elections under a referendum provision.
(c) All qualified electors in Duval County shall be entitled and permitted to vote in the referendum.  
(d) The Supervisor of Elections is authorized and directed, when printing the mail-in ballots and ballot strips for use in the voting machines for the referendum called for in Section 1(a) hereinabove, to print the referendum title and question set forth in Sections 3 and 4 hereof on said mail-in ballots and ballot strips at the appropriate place therefor. Immediately after said question shall be provided a space for the voter to indicate whether the vote is "yes" or "no" on the question.
Section 2. 
Notice of Referendum.

The Supervisor of Elections is directed to ensure at least thirty (30) days’ notice of the referendum by publishing at least twice in a daily newspaper of general circulation in Duval County, once in the fifth week and once in the third week prior to the week in which the referendum is to be held, in the manner as required by law.  

Section 3. 
Ballot Title.
The form of the ballot title for the Slot Machine gaming in licensed Pari-mutual Facilities referendum shall be substantially as follows:

“COUNTYWIDE REFERENDUM TO AUTHORIZE SLOT MACHINE GAMING IN LICENSED PARI-MUTUEL FACILITIES IN DUVAL COUNTY"
Section 4. 
Referendum Question.

The Council hereby directs that the following referendum question, in substantially the form set forth below, be placed on the ballot at the election to be held on November 8, 2016, the 2016 General Election:

“Shall slot machines be authorized within licensed pari-mutuel facilities in Duval County subject to the restrictions of state law including restricting slot machines to persons 21 years of age and older?”

YES (TO AUTHORIZE)





NO (TO NOT AUTHORIZE)




Section 5. 
Referendum Results. If a majority of the votes cast in the referendum shall be for the authorization of slot machines, the authorization shall be approved and shall take effect as provided in this Ordinance.  If less than a majority of the votes cast in the referendum shall be for the authorization of slot machines, the authorization shall be defeated, and shall not take effect.
Section 6.

Notice to the State. The Supervisor of Elections shall certify the results of the referendum to the Florida Department of State in accordance with law.
Section 7. 
Exercise of County Powers.  This ordinance is enacted by the Council exercising all its lawful and authorized power, including, but not limited to, its power as the governing body of Duval County, Florida, under the Florida Constitution and Sections 125.01 and 551.102(4), Florida Statutes.

Section 8. 
Severability. If any section, clause, sentence, or provision of this act or the application of such section, clause, sentence, or provision to any person or bodies or under any circumstances shall be held to be inoperative, invalid, or unconstitutional, the invalidity of such section, clause, sentence, or provision shall not be deemed, held, or taken to affect the validity or constitutionality of any of the remaining parts of this act, or the application of any of the provisions of this act to persons, bodies, or in circumstances other than those as to which it or any part thereof shall have been inoperative, invalid, or unconstitutional, and it is intended that this act shall be construed and applied as if any section, clause, sentence, or provision held inoperative, invalid, or unconstitutional had not been included in this act.

Section 9. 
Effective Date. Except as herein provided, this ordinance shall become effective upon signature by the Mayor or upon becoming effective without the Mayor’s signature. 

Form Approved:

__/s/ Paige Hobbs Johnston
Office of General Counsel

Legislation Prepared By: Margaret M. Sidman
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